Romans Logo - Focs i Estufes Romans

Focs de llenya

estufa de llenya
estufa de llenya

Que és una estufa de llenya?

Les llars de foc o xemeneia de llenya són un tipus de calefacció que utilitza la combustió de la fusta com a font de calor. Es caracteritza per la seva sostenibilitat i respecte al medi ambient, així com una alta eficiència energètica.

Una xemeneia de llenya pot afegir bellesa, caràcter i drama a gairebé qualsevol espai, creant una atmosfera irreemplaçable, càlida, romàntica i acollidora.

Avantatges d’utilitzar un foc de llenya

  • Ús d’energia renovable. Les estufes utilitzen per generar calor, energies naturals com és la llenya, que poden arribar a ser inesgotables.
  • La llenya és una de les fonts d’energia més econòmiques. Últimament, es parla molt de la pujada del preu d’altres energies com l’electricitat, el gas o el gasoil. Això sumat a l’eficiència que presenten els últims models del mercat farà que puguis escalfar casa teva per menys diners.
  • La llenya és una font d’energia lliure o independent, de fàcil accés. És molt senzill trobar llenya al mercat, ja que cada vegada hi ha més punts de distribució que la venen.
  • Mínim impacte per al medi ambient. La llenya és una energia que en ser cremada emetrà la mateixa quantitat de CO₂ que absorbirà durant el seu cicle de vida, això vol dir que és un combustible renovable i neutre quant a emissions.
  • Per acabar, no ens podem oblidar de l’encant que té el foc. Tenir una estufa o un foc de llenya a casa aporta, encant i calidesa a l’habitatge.

Inconvenients d’utilitzar focs de llenya

  • No s’adapten a tots els habitatges. Fa falta una sortida de fum, es poden col·locar a cases unifamiliars o als àtics, sempres s’ha de demanar permís a la comunitat de veïns per poder instal·lar una sortida de fum. 
  • Manteniment. S’ha de fer un manteniment anual a les xemeneies de llenya.
llar de foc
llar de foc

Quina és la millor llenya per cremar?

Tota la llenya és biomassa, però no tota és adequada per un funcionament correcte a l’hora de cremar a les nostres xemeneies, ja que s’ha de tenir en compte alguns factors, com la humitat que conté, la grandària i el tipus de llenya.

A l’hora d’encendre el foc, la millor llenya a utilitzar podria ser el pi, el bedoll o el castanyer, però un cop tinguem la primera flama encesa, hem d’utilitzar llenya dura com podria ser Roura o l’Alsina, ja que són llenyes amb molta aportació calorífica, una combustió lenta, i les que ens ajudaran a escalfar les nostres llars.

Per altra banda, s’ha de tenir en compte la humitat de la llenya que s’utilitza, per aquest motiu la millor llenya per cremar, és aquella que ha estat emmagatzemada durant dos hiverns, i on la seva qualitat d’humitat és inferior a 20%. La humitat de la llenya, no deixa de ser aigua acumulada en els trocs, per aquest motiu com menys humitat tinguin la llenya millor encesa tindrà el foc, generant menys sutge i augmentarà la qualitat de les flames.

Tipus de llenya i la seva duresa

Cada classe de llenya es comporta de manera diversa en el comportament de cremada i tenen diferències calories aportades com a calor.

La llenya de pi és una fusta tova, la qual té molta aportació calòrica, és a dir, cremar amb facilitat. Aquest tipus de llenya és aconsellable per l’encesa del foc, escalfà ràpidament i fa una bona flama, però a conseqüència també es consumeix molt de pressa.

Llenya de bedoll, freix i castanyer són considerades fustes toves, juntament amb el pi, ja que s’encén amb facilitat, i té una aportació calorífica correcta. A diferència del pi es consumeix més lentament.

Llenya de roure és una fusta dura, la qual per encendre necessita tenir una alta temperatura. Aquesta llenya és ideal per conserva el foc, i gaudir de les seves brases i aportació calorífica elevada, gràcies a la seva combustió lenta.

Llenya d’alzina és una fusta dura, que també li costa d’encendre, però és considerada una de les fustes amb més poder calorífic, té una combustió lenta, i una de les millors fustes per cremar a les nostres xemeneies.

Llenya de faig i olivera són fustes dures que els i costa d’encendre, però l’avantatge que tenen és que aporten molta calidesa a foc gràcies a les seves flames i bases espectacular, i tenen una combustió molt lenta.

estufa de llenya
estufa de llenya

Com s’ha de mantenir la llenya i durant quant de temps?

Des de Focs i Estufes Romans, us volem donar alguns consells a l’hora de guardar la llenya i les millors pràctiques per aconseguir una millor qualitat de la llenya.

Guardar la llenya el màxim temps possible:

Per poder tenir un bon rendiment ales nostres xemeneies, és molt important que la llenya tingui una humitat molt baixa, i només ho podem obtenir deixant assecar-la en un lloc ventilat on tingui llum solar i amb un any vista. Si emmagatzemem la llenya a un lloc ben ventilat, ens ajudarà que perdi la humitat que necessitem. La llenya quan és acabada de tallar, pot arribar a tenir un 60% d’humitat per aquest motiu l’hem de deixar assecar fins que arribi a una humitat del 20%, que l’ideal per utilitzar-la per cremar.

La llenya mai pot estar col·locada a terra:

Quan emmagatzemem la llenya, hem de tenir en compte el procés d’assecatge en tot moment, per aquest motiu, la llenya no pot estar en contacte amb el terra a causa que fa que no perdi humitat, i es converteixi en un niu perfecte per insectes. Per aquest motiu, és important tenir la llenya a uns centímetres del terra, col·locant-la sobre un llenyer o palets, perquè tingui una millor ventilació.

Forma d’emmagatzematge:

Quan emmagatzemem els trocs, és important posar els trocs més grossos a la part inferior per estabilitzar la pila, i anant emplenant els forats buits amb trocs més petits.

Emmagatzemar sota una galeria o un cobert:

És molt important que la llenya estigui a un lloc que hi hagi ventilació, però també que estigui exposada el sol i el vent, però protegida de la pluja. Per aquest motiu és recomanable que la llenya sigui emmagatzemada sota una galeria o un cobert, que corri l’aire pels costats, però no li toqui la pluja directa.

Comprovar l’estat de la llenya:

Quan comença la temporada d’encendre les xemeneies, hem d’haver emmagatzemat la nostra llenya amb un any d’antelació. Sempre és aconsellable començar a utilitzar la llenya més antiga que tinguem per assegurar que tingui menys humitat. Així i tot, abans de fer servir la llenya hem de comprovar l’estat de la llenya. La millor manera de saber si la llenya és seca, és amb un mesurador d’humitats, però la llenya també ens donen uns senyals per saber si està seca.

Quan la llenya té una humitat baixa, té un color més grisenc, i té una aroma suau, en canvi, quan la llenya és verda, el color és més marro viu i té una aroma forta i fresca.

Si tens dubtes de quin foc de llenya és la millor pel teu habitatge no dubtis a consultar-nos.

Obrir conversa.
Diga'm en què puc ajudar-te?
Hola! Diga'm en què puc ajudar-te?